PDA

View Full Version : Jak szybko i łatwo zarobić na Big Bena...

FirzeK
30.01.2008, 13:04
Jak większość wie Big Ben jest jednym z najlepszych statków w Dark Orbit...
Opisze w Paru punktach jak szybko i łatwo zdobyć to cacko...
Wymagania:
- 500 uridium
Plan działania:
1. Kupujemy Moduł Mask typu A za 500 uridium z hangaru/dodatki
2. Lecimy na mapy gdzie jest dużo surowców (X-2;X-3;X-4)
3. Uważamy na Goliaty bandytów, ponieważ mogą nas wykryć
4. Zbieramy ciężkie surowce i sprzedajemy je w bazie
5. By szybciej zarobić najlepiej wykonywać misje z surowcami

de_Duch
30.01.2008, 15:08
Big boy? Hm... co kto lubi. To bydle jest tak ociężałe, że niewiele się z nim da zrobić. Wolę nostromo.
Ponieważ na początek będziesz często zestrzeliwany, za każdym razem bulniesz 200.000. Nostromo jest 2x tańszy, dużo szybszy i ma sporo miejsc na lasery i generatory. Warto pamiętać, że Nostromo ma 7 miejsc na generatory mniej, ale jest szybszy o 80 - czyli 8 najlepszych silników. Różnice w wytrzymałości nadrabia szybkością i niższą ceną w wypadku straty.
Moduł maskujący to fajna rzecz. Jednak, żeby go w pełni wykorzystać, trzeba być zdecydowanym, że przez co najmniej parę dni nie będzie się strzelać, tylko zbierać. Najlepiej kupić go wtedy, gdy czujesz się na siłach zrobić misję 300 prometium w 10 min. Zabezpieczy nie tylko przed bandytami, ale przede wszystkim przed uciążliwymi obcymi, którzy potrafią się pałętać w okolicy całymi hordami.

Polecam misje surowcowe robić phoeniksem, a uridium zbierać na pożyteczny sprzęt - laser! Od razu najlepszy. Przesiąść się na yamato lub nostromo. Potem koncentrować się na najlepszych napędach i laserach. Osłony za uridium i drony zostawić do kupienia na koniec, a szybko kupić kilka napędów piątek (i kupować za uridium dziesiątki np. na przemian z laserami) i co najmniej dwie osłony za pieniądze najpierw z 2000 punktów, a jak się zbierze kasę - te mające 5.000 punktów. Warto pomyśleć o komorze amunicyjnej (zwłaszcza ta 50% jest do kupienia za małe pieniądze) jeśli zbierasz boxy. Nie zmarnujesz amunicji.
Nie polecam kupowania laserów setek (LF2), ani silników siódemek, to strata uridium. Podobnie nie polecam szybkiego udziału w licytacjach laserów, najlepszych napędow i osłon (no i statków oczywiście). Dla początkujących bolesna strata pieniędzy. Inne rzeczy mogą czasem wpaść tanio.
------------

A oto sposób użytkownika kriforos [http://pl.board.bigpoint.com/darkorbit/showthread.php?p=719#post719]:
"Nie wiem jak wy ale ja na swojego pierwszego BigBoya, i dwie sondy kupiłem, a przy okazji uzbierałem 10k Uridium i kupiłem leser Lf3 w ciągu 4 dni, z czego pierwszy to był dzień w którym poznawałem DarkOrbit i robiłem mnóstwo błędów. W drugim dniu nie potrzebnie poleciałem Nostromo do map 2-3 i 2-4 straciłem przez to całe Uridium jakie miałem. No i nie grałem więcej niż po 3-4 godziny dziennie. A jak to możliwe:

1. Kupujemy statek za 16k Yamoto.
2. Latamy nim tylko i wyłącznie po x-1.
3. Zbieramy przede wszystkim Bonusy, ale jak zobaczymy włóczęgę to też do niego strzelamy.
4. Nie zamieniamy surowców, tylko sprzedajemy w bazie to co zebraliśmy.
5. Na każdego włóczęgę 1 rakieta i dobijamy laserem.
6. Kupujemy tylko lasery za 40k bo za jeden kredyt robimy nim 6 uszkodzeń.
7. Dla najtańszej rakiety jeden kredyt to 10 uszkodzeń.
8. Opłaca się zainwestować pierwsze w drony powiedzmy dwie, bo bardzo szybko można podnieś ich level.
9. Jak się dorobimy lepszego lasera umieszczamy go na dronach
10. Jeden przelot, czyli zabicie 10 włóczęg, zebranie 200 ładunku i bonusów to około 7-10 minut a mamy z niego od 7k do 12k kredytów. W godzinę jesteśmy w stanie zarobić 70k - 100k. Ja tak przynajmniej dawałem rady.
11. Jest jeden minus tej metody jest STRASZNIE NUDNA.
12. Warto również wykonywać misje."
------------

Użytkownik CrashBandicoot1970 napisał [http://pl.board.bigpoint.com/darkorbit/showthread.php?p=761#post761]:
"Na samym początku gry najlepiej mieć Yamato i dorobić go do takiego stanu, aby kupić BB. Streunery wystarczą. Aby BB podrasować trzeba na x-2 atakować lordakie. Strzelając za 450(bez laserów 3) dość łatwo dorobić sie kasy na drony. Kiedy strzelamy za 550 to już można iść powoli na mordony, (ja używałem na nie 750 ammo przy 450dmg)"
------------

Aha - w wypadku straty statku, najlepiej kupować go za KREDYTY w dziale hangar/statki. Nic na tym się nie traci z wyposażenia. Masz nowy statek nie wymagający dodatkowo naprawy i nie wydajesz cennego uridium.

Michoro
08.02.2008, 14:23
co do tego nostromo i bigboya...
ja też uważam że prędkość jest ważniejsza,ale nostromo to śmieć!
ma również dwa razy mniej HP i mniejszą pojemność statku ładowni i wogule...

Negative!
15.02.2008, 20:51
ale mn ie wkurzaja te dałny co fora myla wy**rdalać!!!!!!!!!!!!!!1

hubo1212
19.02.2008, 09:34
wpisz tylko 10 i ak a mapa sama sie dostosuje!!! tak myślę bo ja tak mama

Michoro
23.02.2008, 10:02
Big boy? Hm... co kto lubi. To bydle jest tak ociężałe, że niewiele się z nim da zrobić. Wolę nostromo.
Ponieważ na początek będziesz często zestrzeliwany, za każdym razem bulniesz 200.000. Nostromo jest 2x tańszy, dużo szybszy i ma sporo miejsc na lasery i generatory. Warto pamiętać, że Nostromo ma 7 miejsc na generatory mniej, ale jest szybszy o 80 - czyli 8 najlepszych silników. Różnice w wytrzymałości nadrabia szybkością i niższą ceną w wypadku straty.

Nostromo???

haha!

masz racje big boy to zatęchłe bydle ale nostromo jest jeszcze gorszy!

lepiej kup se Goliata albo Vengance czy Lenov(lub wypchaj ładownie elitarnymi napędami) bo według mnie porządne statki to dobiero ELITA

kupiłem se 7 elitarnych generatorów napędu do vengance i z 360 mam prędkość 427.

nostromo jest jeszcze gorszy od bigboya :cool:

Sub-Mortal
24.02.2008, 15:27
fajnie, że masz to uridium na te statki najdroższe Michoro !!! ale ten post jest raczej dla takich co jego nie mają. A co do Big Boya to uważam że nie wart zachodu. Popieram wypowiedź de_Duch (przynajmniej w jej większości) :p

de_Duch
27.02.2008, 16:05
Nostromo???

haha!

masz racje big boy to zatęchłe bydle ale nostromo jest jeszcze gorszy!

lepiej kup se Goliata albo Vengance czy Lenov(lub wypchaj ładownie elitarnymi napędami) bo według mnie porządne statki to dobiero ELITA

kupiłem se 7 elitarnych generatorów napędu do vengance i z 360 mam prędkość 427.

nostromo jest jeszcze gorszy od bigboya :cool:

Jak słusznie zauważył Sub-mortal ten watek dotyczy statków za kredyty. Też mam teraz vegę, do tego szybszą od twojej, a goliata nie kupuję tylko dlatego, że zbieram wyposażenie. Więc nie próbuj mi zaimponować nie wiadomo czym.

Firten
20.03.2008, 10:59
No to który jest lepszy bo zbieram na Big Boya a moge sobie już kupić nostromo?

de_Duch
20.03.2008, 12:12
Jak masz dużo osłon i drony to raczej bigboy. Jak masz goły statek to raczej nostromo. Takie jest moje zdanie.

-Genera-
20.03.2008, 15:37
Muszę wam powiedzieć, że rozpoczęliście ważny temat w grze, natomiast jeśli chodzi o zarabianie to już zupełnie inna działka ... Jak każdy pewnie wie, BigBoy jest przednajlepszym statkiem w grze. Nostromo ma w sobie to, że jest przednajlepszym myśliwcem. Warto dodać, że stoi on przed Vengeance tak jak BigBoy przed Goliatem.

Teraz do rzeczy:
Jeśli dobrze przeczytałem to jeden koleś napisał, że Nostromo jest jeszcze gorszy niż BigBoy. Jednak trzeba przyznać, że oba statki są równe sobie:
- jeden jest szybszy, drugi wolniejszy
- jeden ma więcej laserów, drugi mniej
- jeden ma więcej HP, drugi mniej
Czyli po przeanalizowaniu wszystkich ich cech, są sobie równe, ale najgorsza jest różnica taka, że jeden jest TAŃSZY, a drugi DROŻSZY.

Zatem pomyślcie, czy na pewno będziecie w stanie uciec BigBoyem przed Goliatem! Jest to prawie niemożliwe!

Uważam, że teraz każdy kto lubi oszczędzać pomyśli też o zarobionych 100k.

Firten
20.03.2008, 16:24
No tak ale jeśli sie niebiedzie odlatywało za daleko bazy lub portali to i tak można sie skapować że tam jest dużo goliatchów i że sie straci porządny statek. Czyli jak sie jest rozsądnym i nie leci sie tam gdzie pełno wrogów to da sie przeżyć. Statek Big Boy bardzo mi sie podoba.

teishu\1/
21.03.2008, 11:12
Na Big Boyu miałem wszystkie najlepsze napędy, czyli
260+150=410
+
Podkręcenie promerium daje
410+82=492.
Nostromo nie ma szans. Jak lata się na 1-3 w okolicach planetki i w miarę szybko się reaguje, jeden goliat strzelając po 12k nie jest w stanie zestrzelic.
Oczywiście trzeba tez miec jakieś drony, żeby móc na drugą konfigurację wrzucić kilka osłon.
Największym minusem big boya są misje. Na nostromo ich nie ma i niektórzy przelatują nie zwracając na nie uwagi, chociaż teraz to się rzadko zdarza.

Jeśli chodzi o szybkie zdobycie lepszej furki to na prawdę nie trzeba mozolnie zbierać cały czas surowców i strzelać do streunerów.
Wystarczy kilka smsów .... :)
A na poważnie, wystarczy znaleźć lepszy klan i pokazać swoją aktywność.
Dobre klany zbierają kredyty na conajmniej 2 Vengance lub jednego Goliata dziennie. (Mój przynajmniej).
I na koniec mogę tylko dodać, że samo posiadanie goliata nie sprawi, że ktoś od razu poleci i będzie strzelał do innych goliatów. Aby go dobrze wyposażyć, trzeba grać na prawdę długo. Nic mnie tak nie cieszy jak ziemniaczany goliat strzelający po 2k z osłonami 100k, daleko od portalu.