Jeśli właśnie zaczynasz swoją przygodę z grą Manager Games Soccer, mam dla Ciebie kilka porad. Oto co według mnie należy na początku zrobić, aby jak najszybciej zacząć rozwijać drużynę i osiągać sukcesy w grze:
1. Od razu po rejestracji ustaw treningi dla obu Twoich drużyn: profesjonalistów i młodzieży
2. Jak zostaną skompletowane ligi, w których grasz (nastąpi to najpóźniej po kilku godzinach od rejestracji), ustal skład pierwszej "11"-tki i jej ustawienie na boisku - możesz zapamiętać po 5 różnych ustawień każdej z drużyn (profesjonalistów i młodzieży)
3. Ustaw strategie Twoich drużyn - możesz zapamiętać po 5 różnych ustawień
4. Ustaw tzw. Przydzielenie, czyli jakim składem i jaką strategią zagrasz w każdym z meczów w sezonie 5. Od pierwszego dnia gry zadbaj o swoje dochody - to jest podstawa twoich przyszłych sukcesów
Ad.1:
Aby ustawić treningi drużyny profesjonalistów, w kolumnie PROFESJONALIŚCI wejdź w TRENING. Ustaw trening swojej drużyny na cały tydzień wypełniając wszystkie okienka. Nie zapomnij raz dziennie ustawić "Ciężkiej kondycji" oraz "Ćwiczenia mięśni" – to bardzo ważne treningi dla wzmocnienia kondycji i siły Twoich zawodników.
Więcej na temat treningu znajdziesz tutaj.
Ad.2 i 3:
Ustalenia składu pierwszej "11"-tki, ustawienia zawodników na boisku i strategii dla każdej z Twoich drużyn dokonujesz odpowiednio w kolumnie PROFESJONALIŚCI lub MŁODZIEŻ. Przy ustawieniu zawodników na boisku musisz uważać, żeby wartość WZ każdego zawodnika była zaznaczona kolorem fioletowym. Jeśli u któregoś świeci się na pomarańczowo to oznacza, że tego zawodnika umieściłeś na niewłaściwej pozycji.
Ten temat na forum jest poruszany tutaj.
Ad.4:
Nie zapomnij o wypełnieniu tabeli tzw. Przydzielenia. Odpowiednie przyciski PRZYDZIELENIE dotyczące obu Twoich drużyn znajdują się na dole kolumn PROFESJONALIŚCI oraz MŁODZIEŻ. Przydzielenie jest to określenie którym ustawieniem (składem) oraz którą strategią z wcześniej przez Ciebie ustalonych zagrasz w każdym ze spotkań. Bez ustawienia Przydzielenia możesz przegrywać spotkania nawet z teoretycznie dużo słabszymi rywalami.
Ad.5:
Podstawą rozwoju Twojej drużyny są pieniądze jakie uda Ci się zgromadzić na koncie. Za nie będziesz mógł kupić coraz lepszych zawodników, wygrywać mecze z coraz lepszymi drużynami, wstąpić do klanu i awansować w hierarchii do coraz wyższych lig.
Od pierwszego dnia gry zacznij inwestować w handel – to najważniejsze źródło Twoich dochodów. Aby to zrobić, w kolumnie BIURO wejdź w HANDEL.
Gdybym miał jeszcze raz rozpoczynać grę to całe początkowe 10.000.000 $ zainwestowałbym właśnie w handel:
- za 8.500.000 $ kupiłbym od razu magazyn, fabrykę (Produkcja Artykułów) i sklep (Handel & Sprzedaż), ale UWAGA: wszystko średniej wielkości. Kupowanie tych budynków małej wielkości wg mnie jest stratą 3.200.000 $, ponieważ za 2 tygodnie i tak będzie konieczność wydania 8.500.000 $ na budynki średniej wielkości.
- resztę pieniędzy, czyli 1.500.000 $ włożyłbym w produkcję wszystkich artykułów
- wszedłbym w dział sprzedaży i na początek zwiększyłbym cenę sprzedaży każdego artykułu mniej więcej o 30%.
- przez pierwsze dni każdy zarobiony dolar wkładałbym w produkcję brakujących (sprzedanych) towarów ze szczególnym uwzględnieniem tych "jednogwiazdkowych" tak, aby zapewnić stałą, codzienną produkcję na maksymalnym poziomie 100% (rubryka: Produkcja Artykułów, punkt: Obciążenie)
W ten sposób w ciągu kilku dni zwraca się ta początkowa inwestycja o wartości 8.500.000 $.
- jak najszybciej kupiłbym duży magazyn, fabrykę (Produkcja Artykułów) i sklep (Handel & Sprzedaż) - w ten sposób, przy odpowiednim ustawieniu cen sprzedaży, zapewniłbym sobie dochód z handlu przynajmniej na poziomie ok. 6 mln $ dziennie.
Więcej o handlu masz tutaj.
Dopiero jak rozwiniesz maksymalnie handel polecam kupić 3-5 zawodników dla wzmocnienia drużyny, ale tylko z WZ wyższym niż 7,00 (a nawet 8,00), talentem 5 lub ew. 4 i doświadczeniem powyżej 30. Najlepiej zrobić to w pierwszych dniach nowego sezonu.
Zamiast kupowania nowych zawodników lub równolegle z tym możesz również zacząć inwestować w drugie ważne źródło dochodów: stadion. W tym celu trzeba w kolumnie DRUŻYNA wejść w STADION.
Więcej o tym jest tutaj.
Jak rozbudujesz stadion przynajmniej do poziomu 2 warto wejść do klanu: z meczów klanowych również masz dodatkowy dochód – tym większy im masz większy stadion. Stratę 10 mln, którą będziesz musiał zapłacić za wejście do klanu, odrobisz po kilku/kilkunastu meczach klanowych rozegranych na własnym stadionie. Potem z gry w klanie będziesz miał już sam czysty zysk, nie mówiąc o dodatkowych emocjach.
Tak wyglądałyby moje pierwsze kroki w tej grze, gdybym ją rozpoczynał jeszcze raz.
Pozdrawiam i życzę sukcesów.
Takie czary mary chokus pokus i instrukcja gry sie znalazla tu http://help.bigpoint.com/?project=mg_soccer&lang=pl
znajdziecie tu jedne z wazniejszych rzeczy ktore sa potrzebne na poczatek grania w managera
Instrukcja gry to oczywiście podstawa (jak w każdej grze), ale ona przecież nie mówi jak prowadzić grę, aby ustrzec się błędów. Dla początkujących graczy ważne są praktyczne porady jak przyspieszyć rozwój drużyny. Mój pierwszy post tego wątku właśnie to miał na celu.
Zachęcam wszystkich, którzy mają coś do przekazania młodszym graczom, do podzielenia się swoimi doświadczeniami.
Tylko ile nowych graczy patrzy do instrukcji malo a tam tez sa przecierz przydatne informacje to mnialem na celu jak umieszczalem link do instrukcji bo pamietam ze ktos na forum sie pytal gdzie jest instrukcja gry
Tylko ile nowych graczy patrzy do instrukcji malo a tam tez sa przecierz przydatne informacje to mnialem na celu jak umieszczalem link do instrukcji bo pamietam ze ktos na forum sie pytal gdzie jest instrukcja gry
Witam.
Dziś mój debiut na światowych arenach.
Niestety za późno przeczytałem podpowiedzi na forum, i za mało kasy zainwestowałem w handel. Niepotrzebnie chyba, na starcie kupiłem elektrownię i motywację dla graczy.
Ale... uczymy się całe życie.
Do zobaczenia na meczach. Oby mój "Napoli FC Legends" dorównał składowi Maradony.
Witamy w grze. To nie to że niepotrzebnie zainwestowałeś od razu w infrastrukturę. Może tylko należało się wstrzymać z tymi inwestycjami zanim rozbudujesz handel. Ale przecież nic straconego: za kilka czy kilkanaście dni, jak zdobędziesz trochę nowej gotówki będziesz mógł rozbudować handel - to główne źródło dochodów w tej grze.
Mam pytanie: czy warto na pierwszym etapie kariery grać na giełdzie?
Jak to się opłaca?
Ja zainwestowałem sto tysięcy i zastanawiam się czy mi się to zwróci
Jak sie na gieldzie gra to trzeba troche poczekac zeby sie zwrocila wieksza suma ja to czekam 1 sezon i mam zarobek z 2 lub 3 mln.
Ale akcje sa nie przewidziane.Akcje mojej druzyny jednego dnia rosly o 5,00 a nastepnego patrze ze juz spadaja i to drastycznie np, o 10
Tutaj mozesz grac kupiles akcje to sprzedaj je wtedy kiedy bedzie dobry zysk jak dla ciebie czyli jaka cie suma zadowoli.
Ale lepszy jest handel bo wiecej kasy wyciagniesz i czesciej niz z akcji
Handel jest przede wszystkim bezpieczniejszy bo tutaj na pewno nie wtopimy kasę na darmo a bedziemy tylko korzystać. więc moim zdaniem lepiej giełdę sobie darować na początek.