Pokaż pojedynczy post
Stary 18.06.2012, 19:22   #4
MOD_Yunka
Zablokowany
 
Zarejestrowany od: 21.06.2011
Posty: 2 369
Domyślnie









Słoń morski, czyli mirunga.


Na stały, użytkowany od wielu pokoleń rewie tłumnie przybywają w sierpniu samice słoni morskich. Po trwającej prawie rok ciąży każda z nich rodzi tam półtorametrowego jedynaka o wadze 50 kg (!).

Proporcjonalnie jest to noworodek olbrzymi, skoro matka - czterokrotnie lżejsza od samca - waży tyle, co krowa. Już po miesiącu malec przybiera pięciokrotnie na wadze, jeśli jest samcem, a dwukrotnie - jeśli samicą.


Dozór oseska nie cierpi przez to, że jego rodzicielka wkrótce przystępuje do godów w grupie kilkudziesięciu towarzyszek; cały rewir znajduje się pod czujną opieką walecznego samca.


W październiku przypływają do kolonii młode samice.
Rozpoczynają się wtedy zaciekłe walki godowe, poprzedzające tworzenie przez samców nowych haremów. Często nie kończy się na zrytualizowanym grożeniu i przeciwnicy dotkliwie ranią się kłami.
Dorosłe samce słoni morskich mają nosy przekształcone w szerokie, miękkie trąby, które - napełnione powietrzem i wysuwane przed pysk - służą jako rezonatory donośnego ryku.

Północne słonie morskie mogą nurkować nawet na głębokość 1250 metrów i pozostawać pod wodą do 50 minut.

Zwierzęta te są objęte całoroczną ochroną.

Związek Socjalistycznych Republik Radzickich w 1978 roku wyemitował serię znaczków ze słoniem morskim:


Last edited by MOD_Yunka : 19.06.2012 at 18:38.
MOD_Yunka jest offline